Sevgililer Gününün Tüketiciye Bakan Yönü

Sevgililer Günü gibi özel günler pazarlama stratejisi olarak firmalar tarafından fırsat günleri olarak görülmekte. Tüketimin ve harcamaların çok fazla arttığı ve tüketim çılgınlığı yaşandığı bu zamanlarda elde kalmış stoklarını eriten satıcıların kasaları dolarken, tüketicinin kredi kartı borcu artmakta ve bütçesi açık vermekte.

Reklam ve ilanların da etkisiyle tüketici sevgisini ifade etmek için hediye almak zorunda kendini hissediyor.

Tüketim ve alışveriş çılgınlığının yaşandığı sevgililer gününde tüketici sahte indirimler ve ürünlerle dolandırılmaya karşı dikkatli olmalı. Tüketicimiz unutmasın ki fırsat varsa bu fırsatı kullanmak isteyen dolandırıcılar ve art niyetli kişiler olabilecektir.

Özellikle bu özel günlerde yapılan yanıltıcı kampanyalar ve sahte ürünlerle tüketici sıklıkla karşılaşmakta. Yüzde 40-50 gibi indirim etiketleri, genelde tüketicilere daha büyük bir avantaj algısı yaratıyor. Aslında önce ‘bindirim’, sonra indirim yapılabilmekte. Tüketicide indirim algısı oluşturulmaya çalışılmakta. Ve maalesef tüketici önceki fiyatını kontrol etmediğinde indirim olduğu düşüncesiyle hareket edebilmekte.

Satıcılar indirimden önceki fiyatı kanıtlamak zorunda. Tüketici kanununun 54’üncü maddesi üçüncü fıkrası da burada ispat yükümlülüğünü satıcıya yüklemiştir. Satıcının etikete kendi yazdığı fiyat, ispat belgesi sayılamaz. Tüketici şayet indirimli yazılan fiyatın yüksek olduğu kanaatinde ise satıcıdan o ürünün indirimsiz fiyatını kanıtlanmasını istesin. Ayrıca gerçek bir indirimden söz edebilmek için son 30 gün içindeki en düşük fiyatın altında fiyatlandırma yapılmışsa bu bir indirimdir. Aksi takdirde yalancı indirimdir.

Sahte ürünler uygun fiyat ve indirim algısı yaratılarak sahte ürünlerin satışı yaygınlaşmaktadır. Özellikle kozmetik, tekstil ve gıda gibi kategorilerde sahte ürünlere dikkat edilmelidir. Tüketici alışveriş yaparken güvenilir e-ticaret sitelerini tercih etmeli, mutlaka firmanın ticaret unvanını ve iletişim bilgilerini kontrol etmelidir.

Tüketici Sahte linklerden uzak durmalı. Dolandırıcılar tüketicilere gönderdikleri SMS ve e-postalarla, “Kargonuz iade edilecektir, fırsatı kaçırmayın linke tıklayın” gibi mesajlarla kişisel ve finansal bilgileriniz ele geçirilebilir. Link tıklamadan önce kaynağın güvenilirliğini doğrulayın ve mümkünse sanal kart kullanın. Online alışverişlerde tek kullanımlık sanal kartlar güvenliğinizi artırır. Linklerin URL’lerini dikkatlice kontrol edin. Resmi sitelerin kopyalanmış versiyonlarına dikkat edin. Instagram gibi sosyal medya platformlarında satışı yapılan ürünlerde mağazanın ticaret unvanını kontrol edin.

Hakkımızı Nasıl ararız?

Tüketici hakem heyetine başvuru artık zor değil. İnternet üzerinden de başvuru yapılabiliyor. Kaymakamlıklara veya illerde Ticaret İl Müdürlüklerine giderek ücret ödemeden başvurmak mümkün. Üstelik tüketici hakem heyetlerinin verecekleri kararlar da mahkeme karar hükmündedir. Hakem heyetleri 2025 yılı için 149.000 TL ye kadar olan uyuşmazlıkları karara bağlamaktadır.

Sahte ve yanıltıcı ilan ve kampanyalara karşı tüketici Ticaret Bakanlığına Alo 175 hattında, CİMER üzerinden ya da E devlet uygulaması ile şikayette bulunabilir. Ticaret Bakanlığımız bünyesinde fahiş fiyatlarla ilgili Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve aldatıcı reklam ve ilanlara yönelik olarak da Reklam Kurulumuz bulunmaktadır.

Tüketicilere Uyarımız

Sevgililer Günü’ne aldanmayın, gereksiz harcamalara girmeyin. Sevgimizi, sadece yılın belirli günlerinde değil, sürekli ortaya koymalıyız. Sevgi illa hediye ile gösterilmez. Sevgi, hiçbir bedel ödemeden, esirgemeden sevdiklerimize sunabileceğimiz kutsal bir duygu. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde tüketimi artırma, sevgini artır.

Av. İbrahim GÜLLÜ

TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili