TÜKETİCİ BÜLTENİ
Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.
TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA
KONUTLARIN YILLIK KİRASI, BELEDİYEDEKİ VERGİ MATRAHI TUTARININ % 6’SIYLA SINIRLANDIRILMALIDIR
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu; ”Hollanda’da ev kiralarına tavan fiyatı uygulaması getirilmişti. Bizde de olmalı. Konutların Yıllık Kirası, belediyedeki vergi matrahı tutarının % 6’sıyla sınırlandırılmalıdır.”
KİRACININ BİR KISIM HAKLARI
TÜKONFED Hukuk Komisyonu Başkanı Em. İstanbul Hakimi İzzet DOĞAN deprem bölgesinde yıkılan evler ve işyerlerindeki kiracıların ve ev sahiplerinin haklarını kaleme aldı. O yazıdan bazı bölümler şöyle.
Kira konusu konut veya iş yeri depremde ya da benzeri bir doğal afette kullanılamaz hale gelmiş tamamen yıkılmışsa, ortada kiracıya oturması ve kullanması için bırakılan bir yer kalmadığından, kira sözleşmesi sona ermiş sayılmalıdır. Kiracının o yerden yararlanma olanağı da kalmadığından kiracının kira ödeme borcu da bitmiş olur.
Kiracı, yıkılmamış ya da depremden ağır zarar görmemiş hatta içinde oturulabilir raporu olan konutun ya da iş yerinin kiracısı ise, kira sözleşmesi kendiliğinden sona ermez ve kiracılık sıfatı devam eder. Kiracının kira ödemek sorumluluğu da devam eder. Çünkü o yeri kiracının kullanması mümkündür. Ancak idari bir karar varsa durumu ayrıca değerlendirmek gerekir. Yani kira konusu yer sağlam ve zarar görmemiş olabilir ancak o binaya ve çevresine girmek deprem-afet nedeniyle yasaklanmış ise ve bu durum geçici değilse kiracı o yeri kullanamadığından sözleşmeyle bağlı sayılamaz ve kira borcundan da kurtulur.
KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLANIYOR
Eğitim Sorunları Derneği (ESODER) Başkanı Rukiye ORHAN kütüphane haftasını değerlendiren yazı kaleme aldı. İşte o yazıdan bazı bölümler.
Kütüphaneler Haftası; kitabı, okumayı anımsatmak, insanları, sanatın, bilimin yörüngesine çekmek için… Hayatlarımızı daha değerli hale getirmek istiyorsak geçen zamanlarımız harcamamış olmalıyız. Bununda en kazançlı yolu okumaya ayrılmış vakitleri artırmaktır.
Frans Kafka‘nın söylediği gibi “Kitap, içimizdeki donmuş denizin buzlarını kırmaya yarayan bir gereçtir.“
O nedenle okuyalım ve okutalım, örnek olalım.
TÜKETİCİ KANUNUNA UYULSAYDI, KONUT ALIRKEN TÜKETİCİLER ASLA MAĞDUR OLMAZLARDI
Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Bakırköy Adliyesi önünde toplandı. 200 civarında mağdurun yer aldığı eyleme Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da katıldı.
Tüketici Konfederasyon Başkanı Aydın Ağaoğlu; “Bugün Türkiye’de 400 bin civarında konut mağduru var. Bunun altında yatan sebep tüketici kanununun uygulanmamasıdır. Tüketici kanununu uygulamakla yükümlü olan Ticaret Bakanlığımız gereken tedbirleri alsaydı bir tane mağdur olmazdı. 2014’te yürürlüğe giren tüketicinin korunması hakkındaki kanun, teminat verilmesine veya tamamlama sigortası yapılmasını, tapudan satışları şart koşmasına rağmen 2014’ten önce yürürlükte olan 4077 sayılı yasada bakanlığın izni ve bakanlığın ön göreceği teminatın tüketicilere sunulmasını düzenlemesine rağmen bunlar yapılmadı. Gereken tedbirler alınmadığı için bugün yüzbinlerce kişi konut alalım derken dolandırılmış durumda. Yargının işleyiş sistemindeki yavaşlık da çözüme ulaşmada zorluk oluşturuyor” şeklinde konuştu.
ET FİYATLARINDAKİ OYUNU DEŞİFRE ETTİ
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Ramazan ayı itibarıyla et fiyatlarında yaşanan aşırı fiyat artışlarının arka planını açıkladı. “İsimler ve markaların listesi var. 100 bin hayvan getirip, 15 binini kesime veren var. Bunların hepsi biliniyor.
Şimdi bu millete layık olmak lazım… Birileri depremde kumbarasını açıp, birikmiş 35 lirasını depremzedeye gönderirken kimisi gıda fiyatları ile oynadı. İhtiyaç duyulan ürünlerle ilgili vurgun peşine düştüler. Tabii çoğunluk böyle değil ama bu azınlıkta fırsatçılara karşı da biz tedbirli olmalıyız. Şuan Ramazan ayındayız. Ramazan deyince akla ilk ne gelir; pide ve güllaç. Pide fiyatları geçtiğimiz yıl 330 gram Pide 6 lira iken 300 gram oldu. Fırıncılar Federasyonu başkanı İbrahim Balcı ile yayındaydık. O geçen sene de 300 olduğunu söyledi ama ben notlarıma baktım 330 gramdı. Benim gördüğüm kadarıyla yüzde 80’nin üzerinde bir artış var. Fırıncılar, Ramazan ayı boyunca biraz kâr etmeden çalışsalar, 9 TL yapsalar…
Et fiyatları spekülatif olarak artırıldı. Bunun belgeleri bende mevcut. Her hafta 15 lira zam gele gele 100 lira olan karkas Aralık ayından bu yana 225 liraya yükseltildi. Vatandaş kıymayı 300 TL’den nasıl alacak.
Etteki spekülasyonu hissettiler ve biz hayvan ithalatı izin veriyoruz dediler.100 bin dana getiren tüccar bunun yüzde 15’ini kesim için piyasaya sunuyor. Geri kalanını elde tutup birde üstüne piyasaya haber salıyor; ‘Pazartesi ete 15 TL daha zam gelecek’ diye.
O stokçular bir an önce hayvanları kesime versinler. Yoksa devletin demir pençesi tepelerine inecek, ondan kurtulurlar” şeklinde açıklamada bulundu.
FİYAT SABİTLEME DALGASI DİĞER MARKETLERE SIÇRAR MI?
Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde ramazan ayı boyunca temel gıda ve temizlik ürünlerinde fiyatlar sabitlendi. Ayrıca İstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi.
Peki fiyat sabitleme dalgası zincir marketlere de sıçrar mı?
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu; “Bu fiyatlarla iftar sofrasına nasıl et koyacağız” endişelerine neden olunca özel sektör ve devlet harekete geçti. Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Et ve Süt Kurumu (ESK) yetkilileri, bir araya gelerek bir çalışma yürüttü. Çalışma sonrasında et fiyatlarını ramazan ayı boyunca sabitleme kararı alındı.
Bizim zincir marketler ne duruyorlar. Derhal benzer bir karar alıp seçim sürecinin bir ay sonrasına kadar asgariden fiyatları sabitlediklerini açıklamalıdırlar. Bu da 3 aya tekabül ediyor. 3 ay boyunca etiketler değişmemeli” değerlendirmesinde bulundu.
Tüketici Başvuru Merkezi
Hazırlayan: Av. İbrahim GÜLLÜ