Tüketici Bülteni- 61

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

TÜKONFED/GIDA GÜNDEMİ/ÇİKOLATADA KÜFLENME

Tüketici Konfederasyonu Gıda Komisyonunca hazırlanan Gıda Gündemi Programında bu hafta “Çikolata da Küflenme” konusu ele alındı. Moderatörlüğünü Gıda Mühendisi Dilan Eren‘in yapacağı programın konukları Tüketici KonfederasyonuGenel Sekreteri Semih Tömen ve Tüketici KonfederasyonuGıda Komisyonu Üyesi Prof Dr. Fikret Nafi Çoksöyler.

ARACIN TESCİLLİ VE SİGORTALI OLMAMASI HALİNDE SORUMLULUK

Sigortacılık Kanunu’nun 14/2., gerekse Güvence Hesabı Yönetmeliği’nin 9. maddesinin ( b ) bendin uyarınca Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nın bulunmaması, ilgilinin geçici iş göremezlik ödeneğinden sorumluluğu için yeterli olup aracın tescilsiz olması ilgilinin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacaktır. Kusur oranlarına göre Kurumun yaptığı sağlık giderlerinden sorumludurlar.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2016/10-373 E, 2019/524 K

ŞOFÖR OLMAZSA KİM TAŞIYACAK?

Turizm sektörünün yalnızca otellerin kalitesiyle ölçülemeyeceğini söyleyen Turizm Şoförleri DerneğiBaşkanı Ali Rıza Yeniçıktı, “Turizm bir bütündür. Yalnızca otellerdeki kaliteyle ölçülemez. Çarklardan biri bozulursa bu bütün sistemi etkiler ve kaliteyi de düşürür” dedi. Turizm sektöründeki kalifiyeli ve nitelikli eleman sorunun artan turist sayısıyla beraber paralel olarak ilerlediğini belirten Başkan Yeniçıktı sözlerine, “Her artış yeni ihtiyaçları da beraberinde getiriyor ama buna yönelik bir düzenleme veya planlama yok. Eğer Türkiye turizmde kalıcı ve istikrarlı bir şekilde büyümek istiyorsa sektörün ağı işini yapan, turistlerle direkt iletişim halinde olan turizm çalışanlarına yönelikte bir standardının olması gerekiyor” dedi.

FAHİŞ ZAMLAR NASIL ENGELLENECEK?

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü Akit TV’ye açıkladı.

AVM’LERDE OTOPARK ÜCRETİ YASAL MI?

Tükonfed Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü TRT Haber de açıkladı. 

ARTIK TÜRK VATANDAŞLARI YURT DIŞINDAN UYGUN FİYATLI TATİL SATIN ALABİLECEK…

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk müşteriden ‘milliyet farkı’ adı altında ek ücret talep eden Limak Lara Hotel’e 54 bin 694 lira para cezası kesti. Müşteriden alınan 120 Euro’nun da iade edilmesine karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bugün açıkladığı ceza, Türk vatandaşları için emsal niteliği taşıyor. Bu sayede Türk vatandaşlarının online satış kanalarında buldukları en uygun fiyatla rezervasyon yapabilmesinin önü açılmış oldu.

TÜKETİCİLER “CAYMA BEDELİ” ADI ALTINDA KESİLEN FATURALARA İTİRAZ EDEBİLİYOR

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü iletişim hizmetlerine yönelik aboneliğini sonlandırmak isteyen tüketiciye işletmeler tarafından ‘cayma bedeli dayatması‘ uygulandığını belirterek, ‘Abonelik sözleşmesinin tüketici tarafından sonlandırması halinde Abonelik Sözleşmesi Yönetmeliği‘nin 8’inci maddesinde yer alan ‘Sağlayıcı, sunmadığı hizmetin bedelini tüketiciden talep edemez’ hükmü gereği sözleşme süresinin ne kadar olduğuna bakılmaksızın kalan aylar için sağlayıcı, tüketiciden bedel talep edemez.’ dedi.

ETİKET OYUNUNU BİTİRECEK UYGULAMA!

TÜKONFED Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, Ticaret Bakanlığı’nın uygulayacağı ambalaj üzerine fiyat yazımı uygulamasını Haber7’ye anlattı.

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI! SİMİT FİYATINDA EKMEK SİSTEMİ: BAKANLIK ONAYI ZORUNLU OLDU

Simit fiyat tarifelerinde Ticaret Bakanlığı‘nın görüşünün alınması zorunlu hale getirildi. Böylece ekmek fiyat tarifelerindeki sistem simit tarifileri için de geçerli olacak. Bu kapsamda hazırlanan tarifeye Bakanlığın olumsuz görüş vermesi halinde yeni tarife talebi gerekçeleriyle birlikte Bakanlığı gönderilecek. Bakanlık görüşünün ardından tarife yürürlüğe girecek.

BÜLENT ŞIK’TAN GIDA DEDEKTİFİ’NE: PATİSWİSS ÜRÜNLERİNİ KAÇ PARAYA ÖVDÜĞÜNÜZ?

Gıda mühendisi ve akademisyen Bülent Şık, kendisini “siyasi içerik üzerinden etkileşim kasmakla” itham eden Gıda Dedektifi hesabına Patiswiss’le paralı içerik anlaşmasını hatırlatarak; “Önce kaç para aldığınızı açıklayın” dedi.

Patiswiss markasından para alarak sponsorlu içerik üretip bazı ürünleri övdüğü ortaya çıkan Gıda Dedektifi hesabına “Siz önce Patiswiss olayında firmanın ürünlerini kaç paraya övdüğünüzü açıklayın” diyen Şık, Patiswiss’in CEO’suna tepkilerin yükseldiği sırada gündeme gelen “sponsorluk anlaşmasını” da hatırlatarak “Para aldığı firmaların ürünlerini öven, para alamadıklarını yeren, firmalarla çıkar ilişkisini gizleyerek halkı kandıran Gıda Ajansı ve Gıda Dedektifi benimle uğraşmayın. Siz önce Patiswiss olayında firmanın ürünlerini kaç paraya övdüğünüzü açıklayın daha sonra benimle uğraşın” sözleri ile konuya farklı bir boyut kazandırdı.

KÜFLÜ ÇİKOLATA KAVGASI

Çikolata kahve ve çayın yanında tatlı tatlı konuşmanın öznesi. Ancak Türkiye’de bir çikolata şirketi CEO’su ile bir tüketicinin kavgası sebebiyle ‘kriz öznesi’ olmuş durumda. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gıda Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Fikret Nafi Çoksöyler, “Hiçbir ürünün maliyeti kaybedilen firma imajından daha önemli değildir” dedi.

SAHTE DEDEKTİF ÇIKTI. GIDA DEDEKTİFİ DEĞİL ŞEHİR PLANCISI

Kendisini Gıda Dedektifi olarak tanıtan Musa Özsoy isimli çakma sahte dedektifingıda uzmanı, gıda mühendisi olmadığı gibi Şehir Plancısı olduğu ortaya çıktı.

Foyasını Oda TV otaya çıkardı. Oda TV yapmış olduğu araştırma ile çakma dedektifin ipliğini pazara çıkardı

MARKETLERDE ETİKET OYUNUNU BİTİRECEK UYGULAMA!

Vatandaşların haksız fiyat artışı ile karşılaştıkları durumlarda e devlet üzerinden şikâyet edebileceklerini belirten Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyon Üyesi Av. İlyas Çelik, Tüketici Hakem Heyeti’ne de başvuru sürecinden bahsetti. TÜKONFED Hukuk Komisyon Üyesi Av. İlyas Çelik, ambalaj üzerine tavsiye fiyat yazım uygulamasına ilişkin, ambalajın üzerine gramajında yazılması gerektiğini dile getirdi. Bu çalışma ile stokçuluk ve etiket fiyatlarındaki değişim oyununun önüne geçilebileceğini belirten Av. İlyas Çelik, yasanın yürürlüğü girdiği takdirde uymayan satıcı için ‘geçici ve kalıcı kapatma’ cezalarına değindi.

ODAP AKADEMİ ORTA DOĞU ÇALIŞMALARI EĞİTİMİ BAŞLIYOR!

Uluslararası sistemde küresel, bölgesel ve yerel nitelikteki politik gelişmelere, olaylara ve sorunlara milli bir perspektiften bakış açısı geliştiren ODAP, disiplinler arası bilimsel yöntemlerle gerçekleştirdiği faaliyetlerine bir yenisini daha ekliyor. Daha önce 2 Güvenlik Okulu ve Asya-Pasifik Çalışmaları Eğitimlerini tamamlayan ODAP Akademi olarak, 11-12 ve 18 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Gelişim Üniversitesi paydaşlığı ve ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz Orta Doğu Çalışmaları Eğitimi’ni duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Alanında uzman akademisyenler ve diplomatlar ile birbirinden değerli katılımcıların eşliğinde gerçekleştireceğimiz eğitimimize başvurunuzu form üzerinden iletebilirsiniz.

GIDA DEDEKTİFİNE TÜKETİCİYİ YANILTMA CEZASI

Reklam Kurulu’ndan ‘Sahte dedektif’ kararı. Ceza kesildi

Sosyal medyada incelediği ürünlerle kendisine “Gıda Dedektifi” adını veren Gıda Dedektifi/Musa Özsoy‘un eleştirdiği firmalardan reklam aldığı ortaya çıktı. Şehir planlamacısı olan Özsoy‘a Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu tarafından ‘Tüketiciyi yanıltma’ suçundan 550 bin TL ceza kesildi.

Reklam Kurulu; Gıda Dedektifi web sitesi üzerinden 23 Ekim 2023, 10 Kasım 2023 ve 12 Mart 2024 tarihlerinde verdiği 3 reklamı incelemesi sonucu tespit raporunda dikkat çeken bulgular tespit edildi.

4054 SAYILI REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNUN DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA BASIN BÜLTENİ

Bilindiği üzere bütün dünyayı derinden etkileyen Covid-19 Pandemisi sonrasında diğer ülkelerde ekonomik koşullar normale dönmesine karşı ülkemizde tüketicileri doğrudan ilgilendiren, hayati mal ve hizmet fiyatlarında ekonominin normal gereklerinin çok ötesinde fahiş zamlar yapılmaktadır. Ayrıca piyasada pandemi sonrası tekrar canlanan talep nedeniyle bazı mal ve hizmetler tedarik edilememekte, karaborsada satılmakta, normal karların bazı mallarda piyasa fiyatının 10 katı kadar ahlaksız, iktisadi realiteden çok uzak zamlar yapılmaktadır. Özellikle zincir marketler aralarında açık veya gizli anlaşmalar yaparak ya da piyasada hâkim durumda olan teşebbüsler bu hakimiyetlerini mevcut ve potansiyel rakipleri ile tüketiciler aleyhine istismar ederek piyasayı bozmakta, serbest rekabeti ihlal etmekte ve özellikle de bireysel tüketicileri mağdur etmektedirler.

MAYIS 2024 AYI KİRA ARTIŞ ORANLARI

2024 Mayıs ayı kira artış oranları

2024 Nisan ayı Enflasyonuna göre Mayıs ayı kira artış oranları şu şekilde olacaktır.

Açıklanan enflasyon rakamları;

TÜFE……………………………………………………  : %  69,80

Yİ-ÜFE…………………………………………………  :  % 55,66

TÜFE 12 AY OTALAMA DEĞİŞİM ORANI : % 59,64

YASAL ARTIŞ SINIRI ……………..…………… :  % 25,00

KANAL V – TÜKETİCİ GÜNDEMİ – 02.05.2024 – GIDA FİYATLARI

Kanal V TV de yayınlanan Tüketici Gündemi Programında “Gıda Fiyatlarında ki artış, Beyaz et ve Kırmızı Et nereye koşuyor? Alınması gereken önlemler”ele alındı.

Moderatörlüğünü Av. Çisil Tuana Tezsever‘in yaptığı programın konukları TÜKONFED Genel Sekreteri Semih Tömen, Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, TÜKONFED Beyin Fırtınası Komisyonu Başkanı Eran TAPAN ve Beyin Fırtınası Düşünce Kulubü Üyesi Berna Deveci katıldı.

GIDA MÜHENDİSİ DİLAN EREN – GIDA ZEHİRLENMELERİ | LEZZETLİ SOHBETLER 03 MAYIS 2024

Sat-7 youtube kanalında lezzetli sohbetler programında bu hafta konuk Gıda Mühendisi Dilan Eren “Gıda zehirlenmeleri” hakkında konuştu.

OTELLERİN “MİLLİYET FARKI” ADI ALTINDA KESTİĞİ EKSTRA ÜCRETİN İADESİ TALEP EDİLEBİLİYOR

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanvekili İbrahim Güllü, “Milliyet farkı adı altında farklı ücret ödemek durumunda kalan tüketiciler, ödediği farkın avans faiziyle iadesine karar verilmesini isteyebilir.” dedi.

‘KUVER’E ‘SERVİS ÜCRETİ’ EKLENDİ; TÜKETİCİ KONFEDERASYONU UYARDI

Bahşiş bırakılmadığı gerekçesiyle hesaba işlenen ‘servis ücreti’ işletmelerde yaygınlaşmaya başladı. Çok sayıda kişi kuver ücretine ek olarak adisyona eklenen servis ücretine tepkisini sosyal medyada paylaştı. Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, “Hesap pusulasının altına bu tür değişik isimlerde birçok ilaveler yapıyorlar. Yüzde 10, yüzde 15 hatta yüzde 20’ye varıyor. Çok sayıda şikayet var. Tüketici, müşteri bunu ödemesin. Ödeme zorunluluğu yok ama zorda kalarak ödemeleri durumunda tüketici ne yapacak? Onu da belirtelim, ödemiş oldukları bu kasa fişini ya da faturayı Alo 175 tüketici hattına, aynı zamanda Ticaret Bakanlığı‘nın Haksız Rekabet Kurulu ile ilgili olan portalından girdiklerinde çok kolaylıkla bu işletmenin adını ve almış oldukları fişin fotoğrafını çekip GÖNDERDİKLERİNDE GEREKLİ BÜTÜN İNCELEMELER YAPILMAKTA. HER TÜRLÜ İDARİ PARA CEZAİ İŞLEMLERİ YAPILMAKTADIR” DEDİ.

GÜLLÜ “EV SAHİPLERİ % 25 KURALINA UYMUYOR”

Tüketici Konfederasyon Başkan vekili Avukat İbrahim Güllü “Kira artışlarında %25 sınırı” hakkında bilinmeyenleri Tgrt Haber Tv.’ye açıkladı.

GIDA ENFLASYONU ÜRÜN KALİTESİNİ DE BOZDU

Tüketici Konfederasyonu Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Baskanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma, gıda fiyatlarının büyük oranda enflasyonu belirlediğini söyleyerek, “Enflasyonun aslında en büyük kalemi aslında gıda fiyatları, çünkü son 36 aydır gıda fiyatlarında aralıksız bir artış var. Genel enflasyon ve gıda enflasyonu arasındaki makas da giderek açılıyor. Bu durum da gıdada sahtecilik yapanları cesaretlendiriyor. Yani yüksek fiyatlar gıdada sahteciliğinde arttığını gösteriyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları belli ama sahadaki fiyatlar aslında çok daha fazla. Mesela hayvansal ürünler vatandaşın alması en zor şey haline geldi. Kırmızı et fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 83 arttı. Kırmızı ete ulaşamayan vatandaş beyaz ete yöneldi ve beyaz et fiyatlarında da bir patlama oldu. Bu da beyaz et fiyatlarında yüzde 200’e varan bir artışa neden oldu. Öyle ki bunun önüne geçmek için de beyaz et ihracatına sınırlandırma getirildi. Ancak bu da uzun vadede piyasanın durulmayacağını gösteriyor” diye konuştu.

İNTERNETTE BULDUĞU İLK NUMARAYI ARADI; HEM PARASINDAN HEM ÇAMAŞIR MAKİNESİNDEN OLDU

Bakırköy’de çamaşır makinesinin arızalanması üzerine internetten numarasını bulduğu tamirciyi evine çağıran Gülay Erman, iddiaya göre makinesini tamir için gelenlerden ne makinesini ne de parasını geri alabildi. Şikayetçi olan Erman, “26 Mart’tan bu güne kadar 1 ay geçti, makinam yok ortada” dedi. Tüketici Konfederasyonu (TUKONFED) Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Dr. Mücahit Saraçlı ise, “Yetkili olmamalarına rağmen maalesef internet üzerinden özellikle böylesine servis aramalarında, arama motorlarında kendilerini üst noktada çıkartıyorlar. Bunları önlemek için Ticaret Bakanlığı, 1 Temmuz 2020 itibariyle  dediğimiz bir uygulama başlattı. Bu uygulamaya kolay bir şekilde erişim sağlanmakta. Girdiğinizde 10-15 saniye içerisinde hangi markanın yetkili servisini, kendi adresinize yakın olanını aradığınızda karşınıza çıkmakta” diye konuştu.

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. Hatice Kübra KASAPÇI

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*