Restoranlar yemek bedeline “servis ücreti” / bedel eklemesi yanında ‘kuver” adı altına ilaveler de yapmaya başladı. Bazı restoranlar ise ikisini birden almaya çalışmakta.
Peki bu ücretler yasal mı, tüketici bu ücreti geri alabilir mi?
Servis ücretinin garson bahşişi olarak alındığı söylense de bahşiş olabilmesi için gönüllü yani rıza ile verilmesi gerekir. Ancak adisyonla birlikte bunlar ilave edilmiş olarak geldiğinden bu bahşış değil zorla almadır.
Fiyat etiketi yönetmeliği gereği Menünün altında ‘SERVİS ÜCRETİ’ belirtilse ya da girişte tabelada alınacağı yazılsa bile tüketici kanunu kapsamında bunun geçerliliğini bulunmamaktadır.
KUVER ücreti yönünden ise; tüketicinin sipariş ettiği ürünler harici masaya gelen ‘su, çay, lavaş, ekmek, acılı ezme’ tarzı ürünlerden ekstra ücret alınacaksa eğer bunun müşteriye ücretli olduğunun söylenmesi zorunludur. Aksi takdirde yani istenilmediği halde masaya getirilen ürünlerden dolayı müşterinin ödeme gibi bir zorunluluğu yoktur. Yani sipariş edilmeyen mal ve hizmetten dolayı ücret talep edilemez.
Tüketicinin gerek sipariş edilmeyen kuver gerekse servis ücreti adı altında alınan ücretlerini ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Tüketici böyle bir durum ile karşılaştığında ücreti ödese bile Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak ücretin ticari faiziyle geri iade edilmesini talep edebilir. Bu konuda paranın iadesi yönünde karar veren hakem heyeti kararı da bulunmaktadır.